Neem contact op
[layerslider id=”8″]

Ondanks dat de dierenarts mijn paard bekeken heeft en medicatie heeft gegeven, houdt mijn paard een dik achterbeen. Kan osteopathie voor paarden helpen?

Osteopathie kan zeker de oplossing zijn bij  (langdurige) zwelling van een of meer ledematen. Het osteopatisch onderzoek omvat het gehele lichaam, dus ook het gebied waar vandaan de doorbloeding en de zenuwtoevoer naar het betreffende been komt.

Zo kan het zijn dat bv. een bekken en/of heupbeperking de doorbloeding naar het achterbeen verstoort en wanneer de mobiliteit van het bekken en de heup hersteld wordt, komt daarmee de doorbloeding van het hele been weer op gang, en kan de zwelling oplossen.

Mag ik meteen weer rijden nadat mijn paard behandeld is?

Een behandeling door de osteopaat zorgt ervoor dat de gebieden waar het paard blokkades had, weer bewegingsvrijheid krijgen.
Dit geeft het paard een nieuwe balans in zijn/haar lichaam. Het paard zal moeten wennen aan deze nieuwe balans. Dit kan gepaard gaan met spierpijn en mogelijk eerst meer stijfheid en pijnklachten.

Afhankelijk van de intensiteit van de behandeling zal aangeraden worden het paard 5 a 7 dagen niet te laten werken, dus niet rijden en niet longeren.  Wel is het goed het paard regelmatig aan de hand te laten stappen.
Loslaten in de wei of paddock is prima, mits het paard niet extreem gaat rennen of bokken.
Na 5 a 7 dagen kan rustig begonnen worden met longeren, en na opbouw met longeren kan het rijden weer opgepakt worden.

Hoe vaak moet mijn paard behandeld worden door de osteopaat?

In principe is na een behandeling door de osteopaat het paard weer mobiel in het gehele lichaam. Het paard zal weer zelfherstellend vermogen krijgen en daardoor meer vitaliteit krijgen.
Wanneer er veel problemen in het lichaam worden gevonden, dan zou het kunnen zijn dat niet alles in één behandeling gedaan kan worden, omdat dat voor het paard op dat moment te veel zou kunnen zijn. Een behandeling werkt nog wel zo’n 6 weken door, en het paard zal in die periode verdere reactie in het lijf ervaren.

Bij grootschalige problematiek is het raadzaam na een week of 6-8 een vervolgafspraak te maken.
Bij minder problematiek is na een eerste behandeling aan te raden na 6 maanden een controle afspraak te maken, en daarna is het raadzaam preventief elk jaar een behandeling te laten doen.